Bodrogköz Kultúrájáért Polgári Társulás, Ilona Alkotóház, Kamenecké OZ pre kultúru Medzibodrožia, Dom umelcov Ilona
sic itur ad astra - így jutunk a csillagokig


2006-ban a Határon Túli Magyarok Hivatalának Szülőföld Alapjánál pozitív elbírálásban részesült az Információs és Kulturális Központ létesítését célzó pályázati anyagunk. Januárban hozzá is láttunk a munkához.A társulás minden tagja aktívan hozzájárult a munkálatok sikeres megvalósításához - ezúton is hála és köszönet mindenkinek!
Az Információs és Kulturális Központ avatási ünnepségére 2006. április 29.-én került sor.

Az ünnepség az Ilona Alkotóházban kezdődött a Ticce Bodrogközi- és Ung-vidéki Alkotóművészek Társulatának kiállításával. Ing. Pallér Attila társulásunk elnökének ünnepi köszöntője után Pallér Ilona előadásában Horváth-H.Edit:„Vannak még végváraink” c. versét élvezhettük, majd Mgr. Kozár Péter református lelkész és ThLic. Danko István plébános úr áldása és szentelése következett.

A szalagot a rendezvény fővédnökei - Szerencsés János a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Nemzetpolitikai Ügyek Irodájának főosztályvezetője és Köteles László országgyűlési képviselő vágta át, majd az avatási beszédet Szerencsés János tartotta, hansúlyozva a Kulturális Központ jelentőségét, mely a határon túli magyar közösségek fontos alapkövévé válhat.

Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökének pohárköszöntője után rendezvényünk a 2004-ben létrehozott Európa Parkban Kulturális Gálával folytatódott.

A Parkban Nagy Attila községünk polgármestere köszöntötte az ünneplő közönséget, majd Köteles László országgyűlési képviselő elismerő szavait hallhattuk.

Juhász István a Zemplén Eurorégió elnöke ünnepi beszédében a többéves sikeres és eredményes együttműködésünk fontosságát emelte ki, mely mindannyiunkat továbblépésre biztat. A Gála keretén belül fellépett az újonnan alakult Nagykövesdi Kórus, valamint nagy sikerrel szerepeltek a a helyi általános iskola tanulói is Paed.Dr. Turánszky Ferenc igazgató úr vezetésével.

A Gála zárásaként díszvendégeink elhelyezték a kegyelet és emlékezés koszorúit a 2004-ben Nagykövesden készült „Katona” előtt. Az ünnepi ebéd után Kulturális Központunkban kötetlen beszélgetéssel zárult a nap, melynek díszvendége volt a kovácsvágási küldöttség is.

Bízunk benne, hogy korszerű számítástechnikai és informatikai eszközökkel felszerelt Központunk hozzájárul majd nemcsak nemzetközi együttműködésünk erősítéséhez, de a régió kulturális, gazdasági és társadalmi fejlődésének előmozdításához is.

A társulás nevében ezúton is köszönet mindenkinek a projekt megvalósítása során nyújtott pótolhatatlan segítségért, megértő szívért és támogató gondolatokért!
2006.december 2-án került sor a rahói /Ukrajna/ Információs és Kulturális Központ avatási ünnepségére, melyen társulásunk tagja, Mgr.Kozár Péter ünnepi istentiszteletet tartott.

Honlapkészítés