Bodrogköz Kultúrájáért Polgári Társulás, Ilona Alkotóház, Kamenecké OZ pre kultúru Medzibodrožia, Dom umelcov Ilona
sic itur ad astra - így jutunk a csillagokigIlona Alkotóház, a társulás székhelye

Információs és Kulturális Központ
Az Ilona Alkotóház a kövesdi várhegy lábánál a település központjában található
Kastély, vár,
háttérben a Karcsa tó

Nagykövesd (szlovákul Veľký Kamenec) község Szlovákiában a kassai kerület tőketerebesi járásában fekszik.
2004-ben 848 lakosából 752 magyar és 85 szlovák volt.

Története

1283-ban említi először oklevél, ekkor a Rátold nembeli Mátyás birtoka volt. 1287-től a Baksa nemzetségé, akik a 13. - 14. század fordulóján várat építettek ide. A várat először 1323-ban említik. A falu a 14. században a Baksa nembeli Soós és Szerdahelyi családok birtoka. Nagykövesd néven 1358-ban említik először. A várat 15. század közepén 1451-ben Jiskra hadai foglalták el, 1459-ben Mátyás király serege visszafoglalta.

Ettől kezdve a 16. század elejéig a Pálócziaké volt, majd 1504-ben a Perényiek szerezték meg. 1556-ban a Szapolyai János pártján álló Némethy Ferenc foglalta el, majd 1588-ban Telekessy Imre felsőmagyarországi főkapitány, Ferdinánd király híve, ostrommal vette be. Az 1500-as évek végén, kisebb megszakításokkal újból a Baksa nemzetségbelieké lett, és az övék is maradt 1672-ig, amikor a birtokos Soós György belekeveredett a Wesselényi-féle összeesküvésbe.

1673-ban a várat Coob tábornok császári csapatai felgyújtották és elhagyták. Falai a 18. század első felében még épek voltak, de kövei egy részét később a Szirmay-Fischer család kastélya és a római katolikus templom építésénél elhordták.
A 18. század elején a Klobusitzkyak, majd részben Szirmay Antal a tulajdonos. Később a Fischer család is résztulajdonosa lett. A 19. század végén nagyrészt a Windischgrätz, Jósika és Gedeon családok birtoka. 1910-ben 1089, túlnyomórészt magyar lakosa volt. 1920-ig Zemplén vármegye Bodrogközi járásához tartozott.


Nevezetességei

A falu feletti dombtetőn állnak várának romjai.
A vár köveiből épült meg a ma iskolának szolgáló egykori Fischer-kastély, a várdomb nyugati lejtőjén.
A képen: a XXI.Béke-Barátság emlékoszlop a Falvak Kultúrájáért Alapítvány ajándéka a településnek.
Nagykövesd határában a Karcsa tó fürdőzési lehetőségeket nyújt
reneszánsz korabeli cuccokban a reneszánsz korabeli várromnál...
a településen található Bodrogköz leghíresebb étterme - a Korona Étterem - ahol évek óta finomabbnál finomabb ételeket kínálnak az ideérkezők számára, az étterem specialitása a Kövesdi Ínyencség és a Sertésszelet Korona módra.
Szent József római katolikus plébániatemplom
római katolikus és református templom
Az Ilona Alkotóház-Vendégház télen

Honlapkészítés